Valoració de la tornada a l’escola (2n trimetre)

La tornada a l’escola després de les vacances de Nadal s’ha donat en uns termes que, segons el nostres parer, posen en risc la salut de molta gent.

Molts experts, atenent a les dades i criteris epidemiològics, advertien que el retorn a les aules suposava un risc elevat. Les festes són molt properes i encara no se sap quin impacte hauran tingut. El més prudent potser hauria estat esperar uns dies a engegar el curs de manera presencial, però la Conselleria d’Educació ha decidit reobrir com si res no passés, encara que els índex siguin molt més elevats que al desembre abans de tancar el trimestre i molt enfora de les dades del juliol quan es va dissenyar l’actual escenari B. Per això ens demanem: què ha de passar per activar l’escenari C?

A més, en aquesta tornada, la situació sanitària s’ha conjugat amb un temporal de pluja, vent i fred que és del tot incompatible amb les recomanacions antiCOVID: finestres obertes amb corrent d’aire creuat. No serà estrany veure el servei de pediatria encara més col·lapsat per grips, pulmonies i refredats comuns (una vegada que es descartin símptomes compatibles amb COVID que provocaran aïllaments de grups sencers).

Tot i l’advertiment de molts sectors, el Govern no ha volgut fer una prova PCR ni a docents, ni a cap membre de la comunitat educativa. Aquesta prova hauria estat útil per saber en quina situació es començava i una eina per evitar contagis a les aules. No ho han volgut de cap de les maneres.

Tot això es deu, i ho sabem, a la manca d’un pla de conciliació familiar que no permet tancar les escoles i les obliga a complir la funció social de guarda de nins i nines, que queda lluny dels objectius primordials dels centres educatius.

Ara, però, estem pendents de tota mena de restriccions de trobades socials que afectaran a tots els sectors, menys a les escoles i instituts: de fet, ja s’han anunciat les mesures de prohibició de tot tipus de reunions més dures des del mes de març.

Si posar en risc la salut no fos prou, el Govern ha tingut a bé congelar el sou dels docents, en una maniobra trilera, que demostra el menysteniment cap al nostre sector.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *