NO AL PACTE DE TOLEDO

Aquest dilluns dia 8 d’abril es reuneix la comissió de seguiment i avaluació dels acords del Pacte de Toledo.

En aquesta reunió la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions compareixerà per a informar sobre les línies generals de la política del seu departament.

Les organitzacions i moviments de pensionistes sotasignats volem aprofitar l’ocasió per a recordar-li a la ministra i a la comissió que qüestions fonamentals per a garantir tsar pensions públiques dignes i suficients segueixen pendents i que compromisos recollits en la Llei com l’Auditoria dels comptes de la Seguretat Social i la taxa de reemplaçament de les pensions públiques, segueixen sense realitzar-se.

Les persones pensionistes, continuem comprovant que a causa de la insuficiència de les pensions públiques les nostres condicions de vida s’estan deteriorant i sofrim especialment les conseqüències de la privatització dels serveis de sanitat, residències i l’encariment d’aquests serveis. Els efectes sobre la nostra economia de l’increment dels costos de productes i serveis bàsics (38% segons OCU), fan que cada vegada més persones majors no puguin accedir a una medicació correcta, alimentació sana, un habitatge confortable amb serveis bàsics garantits (Llum, Aigua, etc.) i pensions públiques per sobre del llindar de la pobresa.

Les decisions adoptades per a millorar les pensions mínimes són molt insuficients i després de més de sis anys d’exigir una pensió mínima de 1080 euros continuem esperant.

La pobresa i insuficiència de les pensions, té cara de dona i se segueix sense adoptar mesures eficaces per a erradicar la bretxa de gènere en salaris i pensions i millorar substancialment la pensió de viduïtat.

La taxa de reemplaçament de les pensions continua disminuint pel fet que les retallades introduïdes en la reforma del 2011 es mantenen en la del 2021 i es continuen reduint a mitjà termini, l’edat de jubilació augmenta de manera progressiva, es van aprofundint les mesures de contreure al màxim el sistema públic de pensions i la seguretat social, sense resoldre de manera definitiva la greu mesura de reduir les pensions a aquelles treballadores i treballadors amb 40 anys o més de cotització en la seva vida laboral.

Reclamem que tot l’esforç que s’està realitzant per construir un sistema complementari de pensions privades (basades en la recomanació número 16 del Pacte de Toledo) a través dels eufemísticament anomenats ¨plans d’ocupació¨ s’apliqui a garantir el sistema públic i millorar les pensions públiques.

Per aquestes i altres raons, les organitzacions de pensionistes que subscrivim aquest comunicat diem NO al Pacte de Toledo, i demanem es derogui la llei de creació del fons de pensions privades (PPEs) a través de la negociació col·lectiva, i que ni un sol euro dels salaris diferits en la vida laboral de les treballadores i treballadors, es destinin a fomentar-los.

Aquestes demandes han de ser contemplades no sols en les línies generals del ministeri, sinó en les decisions concretes del govern i els seus suports parlamentaris. Només és qüestió de voluntat política fer-les realitat.

El conjunt de pensionistes dels diferents pobles de l’estat continuarem lluitant perquè estem convençuts que aquesta batalla la guanyarem; celebrem l’aconseguit, però queda molt per aconseguir, després de desenes d’anys de treball és de justícia aconseguir-ho.

  • ASJUBI40 (Asociación Jubilación An?cipada sin Penalizar)
  • COESPE (Coordinadora Estatal por la Defensa del Sistema Público de Pensiones)
  • EHPM (Movimiento de Pensionistas de Euskal Herria)
  • MADPP (Movimiento Andaluz por la Defensa de las Pensiones Públicas)
  • MODEPEN (Movemento Galego en Defensa das Pensións e os Servizos Públicos)
  • UNIDAD COESPE (Coordinadora Estatal de Pensionistas)
  • PLATAFORMAS DE PENSIONISTAS de Badajoz, Móstoles…