Dimarts 16/01/18 ens varen convocar a una reunió per part del Consell Escolar de les Illes Balears amb la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Sra. Fina Santiago, que havia sol·licitat comparèixer davant els membres del CEIB per poder explicar l’esborrany de Decret per regular els centres assistencials de 0 a 3 anys, però al darrer moment no va poder assistir i va delegar la intervenció en el director general de Serveis Socials i Planificació, Sr. Andreu Horrach Torrens.
Després de l’exposició per part del director general, on va quedar palès que es veu amb la necessitat de regular i millorar substancialment que té aquest sector, vital per a la conciliació, que avui en dia s’ofereix sense cap tipus de normativa. Això comporta que no hi hagi inspeccions, que no hi hagi cap tipus de limitacions, que no es pugui saber si els treballadors gaudeixen dels seus drets… Guarderies on, per manca de regulació, les condicions en les quals estan actualment els nins i nines són contraproduents per al seu desenvolupament educatiu, afectiu i fisiològic.
Després un torn de paraules per part dels membres que componen el CEIB on per part dels membres de Menorca on va quedar clar que des de Menorca es demana aturar aquest decret, ja que es veuen moltes mancances i no té una aposta clara cap que l’educació de 0-3 anys formi part de la xarxa educativa.
De fet ahir per decisió de la Mesa del Parlament no va admetre canviar la tramitació de la seva Proposició no de llei (PNL) a la Comissió d’assumptes socials i drets humans, el que hauria permès que el debat fos més prest, ja que la comissió d’Educació (on sí que s’havia acceptat) està saturada amb el debat sobre el Pacte Educatiu.
D’aquesta manera dóna la sensació que no hi ha “voluntat política” per aturar el Decret, malgrat que la consellera Fina Santiago es va comprometre a obrir un debat social i “a paralitzar el procés” amb l’objectiu d’arribar a un consens.
En el torn de paraules, Alternativa va argumentar que era preocupant fer un Decret sense tenir un estudi de com es troba aquest sector i que caldria abans de tot tenir un estudi per a poder veure l’impacte real que hi ha. També vàrem manifestar que trobàvem a faltar l’assemblea de 0-3 anys que té molt a dir com a col.lectiu afectat.
Tot i l’explicació del director general, li varen fer saber que només regulant aquest sector se solucionarà els problemes que existeixen a nivell assistencial si el decret no inclou una línia de subvencions per a que, tal com disposen ja algunes empreses, aquelles que tinguin un pla d’igualtat negociat amb els seus treballadors puguin dur endavant la creació del servei de guarderia. D’aquesta forma no només s’avançaria en les millores de conciliació, sinó també en la possibilitat que, en un futur, tota aquesta xarxa pugui reconvertir-se en la xarxa educativa que la nostra CCAA tant necessita i reclama.
Des d’Alternativa vàrem expressar el nostre suport a un model d’educació de 0-3 com una etapa que s’ha de consolidar des d’un enfocament pedagògic, i caminar cap a l’excel.lència educativa i social i no només de l’assistencial com preveu la segregadora LOMCE.