Reunió extraordinària del servei de prevenció de riscos laborals: fred a les aules

La reunió extraordinària de la Paritària del SPRL (Servei de Prevenció de Riscos Laborals) s’ha dut a terme arran de la petició d’un dels sindicats que en formen part amb motiu de les queixes dels docents provocades per les condicions laborals d’aquesta primera setmana lectiva del curs 2020/21.

L’objectiu principal era aclarir la prevalença de les mesures anticovid o la normativa que regula les condicions en el treball, a banda de fer una sèrie de propostes per combatre l’estrès tèrmic a les aules. A continuació teniu un resum de les qüestions plantejades pels sindicats (en què hem estat tots d’acord) i les respostes per part de Personal Docent, Planificació i Centres, SPRL i Servei de Salut, tots presents a la reunió:

  • Manteniment de les calefaccions enceses i pressupost
  • S’ha tractat el tema dels centres que tenen els sistemes de calefacció trencats. 
  • S’ha demanat un augment de la partida pressupostària perquè els centres puguin tenir les calefaccions enceses tot el temps que ho considerin necessari.

En aquest aspecte, els CEIP s’han de posar en contacte amb els Ajuntaments, que són els responsables del manteniment i els IES amb Conselleria. Tant personal docent com planificació i centres han afirmat que això no serà cap problema, i que si un IES té problemes amb la calefacció es posi en contacte amb Planificació.

  • Mesuradors Co2
    • Els centres han disposat de pressupost per fer la compra i ja n’haurien de tenir tots. De tota manera Conselleria n’ha adquirit i els ha distribuït entre els centres on encara no havien arribat.
    • S’ha demanat si hi haurà  empreses homologades que els instalin i facin revisions periòdiques, ja que hem vist que diversos mesuradors a un mateix lloc mostren resultats diferents. Conselleria no ho té previst perquè consideren que la seva posada en marxa és un procés senzill, però si algun centre necessita ajuda s’ha de posar en contacte amb Planificació.
    • Pel que fa a les xifres que apareixen als mesuradors, ens han garantit que fins a quantitats molt elevades, prop de 5000, no hi ha risc per a la salut, encara que per evitar problemes de concentració i una mínima merma en les capacitats físiques,  es recomana no sobrepassar els 800. 

En aquest punt, Alternativa ha expressat la seva preocupació ja que sembla que se’ns oblida que una de les necessitats fonamentals per poder fer la nostra feina és la concentració tant de professorat, com d’alumnat (a qui de per sí ja li costa) i entre fred i Co2 es complica la tasca.

  • Modernització de sistemes i revisió instal·lacions
    • Els experts asseguren que el virus ha vengut per quedar-se per tant, hem demanat que totes aquestes mesures que s’estan prenent es tenguin en compte en la construcció de centres nous i de forma urgent es porti a terme una revisió de l’estat de les instal·lacions dels centres antics per modernitzar-los i adaptar-los a aquesta situació.

En aquest punt s’ha evidenciat la manca d’inversió que ha patit el sector educatiu des de fa molts anys.

  • Altres mesures per mantenir temperatura als centres
      • Els sindicats hem proposat l’implementació de mesures com posar turbines d’aire calent a zones comunes o purificadors amb  filtres HEPA a zones de difícil ventilació.
  • Cribatge del sector docent
    • Davant la posada en marxa d’un cribatge poblacional a la ciutat d’Eivissa, hem demanat que els docents que hi treballen puguin participar de forma voluntària aportant el seu nomenament, com s’ha fet a altres municipis de les Illes ja que la informació que tenim és que el cribatge serà només per a persones empadronades al municipi. Esperam que la resposta de Salut sigui afirmativa.
    • Vacunació. Ara mateix la prioritat és el personal sanitari en primera línea, però hem preguntat si es planteja la vacunació voluntària dels docents com a grup de població prioritari.

Durant la reunió hem plantejat alguns dubtes més, però el més important és que el Servei de Prevenció de Riscos i la Direcció General de Planificació i Centres insisteixen que qualsevol docent i/o centre que tengui dubtes referents al funcionament dels mesuradors de Co2, als resultats que aquests indiquen, a com fer per ventilar les aules de forma segura, que la temperatura en cap moment superi els 15 graus … es posi immediatament en contacte amb els departaments corresponents i els facilitaran la informació necessària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *