Retorn a les aules? segur?

Retorn a les aules? segur?

Davant el pla de retorn a les aules proposat per la Conselleria d’Educació i Universitat, entenem que el Govern vol vendre una falsa normalitat inexistent actualment a les Illes Balears i al conjunt de l’Estat.

No podem admetre retornar a les aules fins que sigui completament segur per molts protocols i mesures de seguretat que es proposin. I més, sabent que no hi haurà cap tipus de mesura diagnòstica prèvia (proves PCR o serològiques) que assegurin que cap dels membres de la comunitat educativa no sigui portador i, per tant, posi en risc la salut dels altres.

El curs, segons les instruccions emeses per la Conselleria, es va tancar en la 1a i 2a avaluació. Aquesta 3a està encarrilada de manera telemàtica. Des que es va declarar l’estat d’alarma, els docents han fet un sobreesforç compaginant la docència telemàtica amb la reprogramació del tercer trimestre.

A més, fins i tot la Conselleria ha fet un esforç econòmic per dotar de material tecnològic i connexió a internet a aquelles famílies que ho necessitaven.

En els protocols establerts, la Conselleria confia a les directives i docents el pla de seguretat de cada centre i la posada en pràctica dels protocols de seguretat dels alumnes. Ni som especialistes en seguretat sanitària ni podem assumir tal grau de responsabilitat. Per altra banda, aplicar aquests protocols suposa una reorganització d’espai i d’horaris cosa que hauria de rebre el sentiment del claustre del professorat. Si no es fes, seria treure-li la seva potestat.

Ara mateix és prioritari mantenir la seguretat de tota la comunitat educativa, sobretot tenint en consideració les persones amb patologies prèvies i de risc.

Respecte de la il·lògica mesura d’obrir escoletes 0-6, creiem que la mesura no respon a criteris pedagògics sinó econòmics i s’ha basat només en la conciliació laboral i familiar. No es pot garantir la seguretat i la salut dels infants ni la del personal docent i no docent que treballen en aquesta etapa. No es pot garantir el distanciament social entre infants ni entre infants i docents.

Als centres de Secundària, no només es valora la possibilitat d’atendre presencialment l’alumnat de 4t d’ESO i de 2n de batxillerat, sinó que a més s’obre la porta a atendre altres alumnes de qualsevol etapa educativa. De cap manera s’ha de fer tornar al professorat i fer que aquest hagi de fer la seva feina per duplicat (presencial a decisió voluntària de les famílies) i després telemàtica per la resta. Només plantejar-ho suposa no tenir en compte tot l’esforç que està fent el professorat per fer les activitats a distància.

Convé, doncs, no precipitar-se en la tornada a les aules durant aquest curs, com va assegurar el President en roda de premsa, i centrar-se en preparar el proper. Sabem que partir del setembre començarà un curs que no serà normal, en el qual es vol alternar l’ensenyament telemàtic amb el presencial i amb no més de 15 alumnes per aula. Esperem que això impliqui un augment considerable de la plantilla i no precaritzi la professió docent amb més càrrega laboral i més burocràcia pel mateix sou. No oblidem que existeix la possibilitat de haver de retornar al confinament en qualsevol moment i per això s’ha de planificar també com fer-ho, en cas necessari, el curs vinent.

Per a properes ocasions, ens agradaria poder col·laborar des del principi en aquest tipus de decisions, que els claustres hi puguin dir la seva, que realment hi hagi una negociació, i no haver-nos d’assabentar per la premsa de les mesures que es puguin aplicar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *