Decret de llengües

La conselleria encapçalada pel sr. Martí X. March ha donat a conèixer la seva proposta en l’ensenyament de matèries no lingüístiques en idiomes estrangers.  Recordem que el darrer intent va tenir com a resultat el TIL (Tractament Integrat de Llengües) que va enfrontar la població de les Balears amb el govern i que va acabar amb una manifestació massiva el 29S de 2013.

Com ja es va veure en moltes de les mobilitzacions que es van fer durant la vaga anteriorment esmentada: ‘Anglès sí; TIL, no!’ La realitat econòmica de les Illes Balears fan inevitables que l’alumnat surti de la seva etapa educativa amb un nivell comunicatiu en un idioma estranger òptim (més enllà de les llengües oficials, que mereix un altre debat).  

El conseller i la presidenta, Sra. Armengol, van presentar un document basat per una banda en un ‘consens’ poc habitual ja que, com a mínim amb el sindicat Alternativa, no ha existit ni una sola conversa al respecte,  i per l’altra en l’autonomia de centre, una de les màximes del nou equip directiu de conselleria.

Malgrat això, considerem que el document que es presenta és positiu en la seva base i en la seva filosofia: respectar el decret de mínims, valorar la feina dels docents que treballin en aquests tipus de projecte i aquells que oganitzin viatges d’intercanvi, entre d’altres.

Ara bé, hi ha alguns punts que ens preocupen:

Limitació de recursos: Com el text diu, els centres només podran comptar amb els recursos propis que ja tingui en el moment de començar el projecte. Això equival  a donar, doncs, poc marge als centres per poder desenvolupar el projecte en termes absoluts.

-Docents amb coneixements de llengües estrangeres: En el cas dels interins, exigirem que, com hem fet fins ara, es respecti l’ordre de la llista, per evitar d’aquesta manera que hi hagi 2 ó 3 sistemes d’ordenació.

A més, vigilarem que els títols vàlids siguin aquells que acreditin de manera oficial el coneixement de l’idioma.

Per lútim, volem recordar la importància que hi veiem en donar més valor a la nostra llengua, el català, que és i ha de ser una llengua de cohesió social i, per tant, s’haurien de recuperar aquells elements que assegurava que l’alumnat sortia de la seva etapa educativa amb un coneixement ampli.

En la sessió extraordinària de Mesa Sectorial del proper dia 3 de febrer, esperem poder donar als representants de Conselleria el nostre punt de vista sobre aquest decret, fet que, fins ara, no hem pogut fer de manera formal.

Podeu consultar el document:

Download

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *