COMUNICAT SOBRE PRESSUPOSTOS

Sindicat Alternativa Docent

cropped-logo.png

2 de novembre de 2016

Pressupostos d’educació i altres quimeres.

Uns altres pressupostos i una altra decepció en relació als pressupostos del Govern de les Illes Balears per a educació.

Pel que fa al pressupost d’educació pel 2017 s’anuncien 882 milions  per educació respecte als 817 milions del pressupost del 2016, el que representa un augment del 8%. Com va anunciar el Conseller d’educació, el pressupost final del 2016 es liquidarà amb un increment respecte als pressupostat d’uns 25 milions, fet que posa de manifest que l’increment real disponible en el sistema educatiu respecte aquest any serà d’uns 40 milions, un 4,7% superior i que dificilment podrà cobrir la bateria de mesures anunciades al Pla d’èxit Escolar i molt manco revertir la situació diagnosticada al propi pla de la conselleria.

El pressupost del 2017 s’ha incrementat en  427 milions i volem recordar l’esperit de l’acord parlamentari amb el qual es comprometia a destinar un 30% de qualsevol increment de pressupost a educació, el que suposaria incrementar-los, al manco, durant el  2017, en 128 milions arribant als  945 milions. Aquest fet tampoc s’ha produit i per aquest motiu  la inversió en educació ha vist reduïda la seva importància en el conjunt del pressupost, davallant al 18,89% del total i quedant totalment allunyats dels #MésDeMil milions d’euros que la comunitat educativa exigia  per garantir el bon funcionament del sistema educatiu balear (ràtios, infraestrucutres…). Una altra vegada, es posa en dubte que l’educació sigui una prioritat real de l’actual consell de govern.

Sorprèn més si fem vista enrere i ens fixem els programes electorals dels partits polítics que permeten, amb el seu suport o activament, el govern de les Illes Balears. El director general de pressupostos, anomenat pel PSIB, diu que és una “quimera” dedicar un 4% del PIB a Educació, quan prometien des del PSIB arribar al 5%. Si volem millorar de veres l’educació, haurem de seguir reclamant quimeres!

Per altra banda, el PP de les Illes Balears ha demanat en seu parlamentària, fent gala d’una amnèsia preocupant, que es dediquin a Educació els mil milions d’euros als quals ens referim més amunt i que arribin als 1300 milions. Ens pareix, com a mínim, estrany que sigui el partit popular qui demani això, quan durant la darrera legislatura no varen fer res per millorar el sistema educatiu, més aviat tot el contrari, i no només en l’aspecte econòmic, fins al punt d’aconseguir la major manifestació vista mai a les Balears.

Havent vist el canvi en la seva postura, si és realment així, poden defensar a Madrid una millora en el finançament de les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *